Kirjonta

Keskiaika. Nyt.

Kirjonta

Keskiajalla kirjottiin hyvin paljon. Vaatteita, seinävaatteita, kenkiä, satulaliinoja, alttaritauluja ym. koristeltiin taidokkailla kirjonnoilla. Keskiajalla kuului ylhäisöneitojen osata kirjoa. Kankaat, joille kirjailtiin, olivat samoja, joista tehtiin vaatteita. Lankoina käytettiin villaa, pellavaa ja silkkiä. Usein materiaaleja sekoitettiin keskenään, esim. siten että kangas oli pellavaa ja langat villaa.

Keskiajalla käytettiin useita eri pistoja, joita vielä tänäänkin opetetaan käsityötunneilla koulussa. Tyypillisimpiä pistoja olivat ketjupisto, varsipisto, laakapisto, etupisto, häivytetty laakapisto ja halkaistu ketjupisto. Pisto­malleja sekoitettiin myös vapaasti. Oli itse asiassa harvinaista, että yhdessä työssä oli vain yhdenlaista pistoa. Nykyinen käytäntö, että suuria alueita peitetään esim. pelkästään ristipistolla, oli keskiajalla tuntematon. Sen sijaan jätettiin pistojen väliin mielellään pohjakangasta näkyviin.

Kirjontaan lisättiin myös mielellään aplikointia eli kangaskuvioiden ompelua kiinni pohjakankaalle, lasihelmiä ja jalokiviä. Myöhäiskeskiajalla oli erittäin suosittua ommella helmiä kankaassa toistuvaan kuvioon lisäämään kuvion loisteliaisuutta.

Keskiajan tyypillisiä kirjontamalleja ovat toistuvat kuviot kuten kasvi­köynnökset ja geometriset kuviot, joilla ympyröitiin jokin eläin tai muu kuva. Myös vaakunoita kirjailtiin hyvin paljon seinävaatteisiin ja pukuihin. SCA:ssa suosittuja kirjontamalleja ovat myös kelttikuviot eli monimutkaisiksi punotut hahmot ja kuviot. Kirjontamallien valitsemisessa suositellaan ajan kirjallisuuden ja aihetta käsittelevien kirjojen tutkimista.

Aarnimetsän kirjontakilta

Aarnimetsän kirjontakillan tavoitteena on edistää kirjonnan harrastusta paronikunnassa. Aarnimetsän kirjontakilta on kuningaskunnan kirjontakillan, Dragon’s Needle Guildin, Aarnimetsässä toimiva alaosasto ja noudattaa sen sääntöjä.

Kirjontakiltaan voi liittyä kuka tahansa asiasta kiinnostunut ilmoittautumalla killan vetäjälle. Kirjontataidoissa voi killassa kehittyä aloittelijasta artesaaniksi asti

Tags: