Pidot

Keskiaika. Nyt.

Pidot

Useimmissa Aarnimetsän ja sen pitäjien tapahtumissa järjestetään juhlaillallinen eli pidot. Illallisella tarjotaan tyypillisesti useita eri ruokalajeja, joiden valmistuksessa pyritään mahdollisimman autenttiseen keskiaikaiseen ruokaan. Ruuat tarjoillaan useimmiten pöytiin ruokalaji kerrallaan. Ruuat valmistaa aina erikseen valittava vapaaehtoisten porukkaa johtajanaan tapahtuman pääkokki. Useimmissa tilaisuuksissa kiinnostuneiden on mahdollista päästä mukaan ruuan valmistamiseen. (Vapaaehtoisia tarvitaan myös pitojen tarjoilijoiksi sekä auttamaan keittiön siivoamisessa ruokailun jälkeen).

Pitoihin, kuten muillekin tapahtumissa tarjottaville aterioille, tuodaan omat keskiaika-astiat.

Juhlaillallisilla pääpöydässä istuvat juhlan korkeimmat vieraat. Pöydässä istuvat kuninkaalliset ja paronilliset henkilöt ja heidän sinne kutsumansa henkilöt. Muita istumapaikkoja ei ole yleensä nimetty, mutta kannattaa varmistaa asia esimerkiksi tapahtuman järjestäjältä. Illallinen voi alkaa kuten hovikin: kruunupäät saapuvat viimeisenä saliin muun väen kumartaessa heidän sisääntulolleen, tämä on tosin enemmän poikkeus kuin sääntö.

Ruokailun aikana on tapana nostaa yhteisiä maljoja. Usein, ja erityisesti suurissa tapahtumissa, on sovittu etukäteen kuka nostaa nimetyt maljat. Maljojen noston aloittaa juhlien korkea­arvoisin henkilö. Ensimmäinen maljannosto on omistettu sen hetkiselle kuningasparille. Tämän jälkeen, jos tiedossa on heidän perillisensä, nostetaan malja heille. Kolmanneksi nostetaan malja Aarnimetsän paroniparille. Tämän jälkeen maljat kuningaskunnallemme eli Drachenwaldille, ja toinen Aarnimetsälle. Seuraava malja nostetaan Unelmalle. Etiketin mukaisesti seuraavan maljan kohottavat miehet naisten kunniaksi, sitten päinvastoin. Lopuksi maljannostolla kunnioitetaan tapahtuman järjestäjiä ja keittiöhenkilökuntaa. Tämän jälkeen kuka tahansa voi nostaa maljan haluamalleen asialle, hyvän maun rajoissa

Tags: , ,