Jousiammunta

Keskiaika. Nyt.

Jousiammunta

Jousiammunta on yksi ihmisen kolmesta suuresta keksinnöstä tulen ja pyörän lisäksi. Jousi oli sotakäytössä vielä 1600-luvulla, ja on metsästyskäytössä vielä tänään.

Vaatimukset ampujille:

Jousiammuntaan saa osallistua kuka tahansa, kunhan noudattaa ammuntasääntöjä ja marskin ohjeita, sekä on sopivassa fyysisessä ja henkisessä kunnossa. Alaikärajaa ei ole, mutta alle 12-vuotiaalla on oltava huoltaja lähettyvillä ammunnan aikana.

Ammuntavälineet

Perinteiden elävöittämiseksi ihanteellisia ovat kokonaan puiset pitkäjouset, vastakaarijouset ja jalkajouset. Jousissa saa kuitenkin käyttää nykyaikaisia materiaaleja, kuten lasikuitulaminaattia.

Käytämme puisia nuolia ja luonnon sulkia. Muoviset nokit ovat sallittuja. Taulukärjet ovat suositeltavia, sillä metsästyskärkiä saa käyttää vain taulun omistajan luvalla.

Perinteisten jousien ja nuolten valmistaminen on suositeltavaa, ja siitä saa joissakin kisoissa muutaman lisäpisteen.

1600-luvun jälkeen keksityt ammuntavälineet ja -tekniikat ovat kiellettyjä. Esimerkiksi taljajouset ja hiilikuitu- tai alumiininuolet ovat kiellettyjä.

Ammunnan järjestäminen

Jousiammunnan järjestämiseksi SKA:n tapahtumissa on tiettyjä sääntöjä, joista yksi tärkeimmistä on, että ammuntaa ohjaa valtuutettu marski. Jousi on tappava ase ja siksi on tärkeää, että ammuntaa johtaa henkilö, joka tuntee turvallisuusmääräykset.

Ammuntaa kehittää Aarnimetsässä jousikapteeni.

Ammunnan aloittaminen

Ennen ensimmäisen jousen hankkimista, ammuntaa kannattaa kokeilla joko keskiaikatapahtumassa tai jousiammuntaseurassa lainajousella. Osalla pitäjistä on lainajousia/nuolia/suojia, joita voi lainata treeneissä ja tapahtumissa. Jousen lainaamisesta voi myös sopia jonkun jousen omistajan kanssa. Jouset ja nuolet voivat rikkoutua helposti, joten välineiden omistajan ohjeita on syytä noudattaa tarkasti.

Kun ammuntaa on kokeillut riittävästi alkaa ampujalle hahmottua sopiva jousen jäykkyys. Jäykkyys ilmoitetaan paunoissa (esim. 46#) ja tietyllä vetopituudella (yleensä 28″). Jousen jäykkyyden tulee olla niin suuri kuin mahdollista, kuitenkin niin että ampujan on pystyttävä vetämään jousi ”helposti” täyteen vetopituuteen. Vetopituus vaihtelee yksilöittäin, mutta jänne olisi saatava pitkäjousella vähintään ampujan kasvoihin kiinni, kun jousikäsi on suorana. Ostettavan tai tehtävän jousen malli on makuasia, johon voi vaikuttaa esimerkiksi henkilön keskiaikapersoonan alkuperä.

Kun ammuntaa on harrastanut pidempään ja tekniikka alkaa vakiintua, selviää että hyvään osumaan vaikuttaa eniten nuolen kunto. Nuolten on oltava yhtä painavia ja jäykkiä, jotta ne lentäisivät kaikki samalla tavalla. Nuolten suoristaminen on taito joka on syytä opetella jo varhaisessa vaiheessa. Alussa voi olla hyvä käyttää jopa alumiinisia nuolia, sillä ne ovat kestävämpiä. Mielestäni parhaita taulukärkiä ovat ruuvattavat, sillä tällöin nuolen päähän ei tarvitse tehdä kartiota eikä kärkeä tarvitse aina edes liimata kiinni. Kierrettäviä kärkiä on 100 ja 125 grainin painoisia. Yleisimmät nuolen halkaisijat ovat 5/16 ja 11/32 tuumaa. Liimattavat kartiokärjet jäävät usein kiinni tiukkaan solumuovitaustaan.

Kaupasta ostettavissa nuolissa on yleensä muovinokki. Muovinokki pysyy helpommin jänteellä ja on helpompi korjata kun siihen osuu toinen nuoli. Keskiajalla ei kuitenkaan tunnettu muovia ja siksi monet tekevät nuoliinsa puunokin tai vahvistavat sen esimerkiksi luunpalalla.

Muita perustarvikkeita ovat nuoliviini, sormisuoja, rannesuoja ja ammuntahanska. Kaikkia näitä voi tehdä itse tai ostaa valmiina. Suomessa tunnetuimpia kauppoja ovat Sherwood shop Helsingissä ja Mukkanuoli Keski-Suomessa. Tarvikkeita on ostettu paljon myös Unkarista Kassailta tai Groserilta tai Englannista esim. www.Quicks.com.

Vuotuisia ammuntatapahtumia Drachenwaldissa:

maalis-toukokuuFlaming Arrow, Belfast– Field shoot
heinäkuuHunting season, Austria– Field shoot
maaliskuuProtector of Insulae Dragons, England

Aarnimetsän jousiammuntatarvikkeet:

Verkko , väri vihreä, Verkko ei ole vahva, joten siitä menee nykyään joskus läpi puunuoliakin.

Solumuovitaustoja , 90x90x10 cm, 4 kpl.

Tags: