Huomionosoitukset

Keskiaika. Nyt.

Huomionosoitukset

Aarnimetsän huomionosoitukset

Aarnimetsän paronillisilla hallitsijoilla on oikeus myöntää paronikunnan omia huomionosotuksia. Näitä ovat jäsenyydet Aarnimetsän neljässä ritarikunnassa sekä virvaliekit, joita on yhdeksää eri väriä.

Katkenneen kynän ritarikunta

Katkenneen kynän ritarikunnan jäseniksi otetaan niitä, jotka edistävät paronikunnan toimintaa yli odotusten ja velvollisuuden. Ritarikunnan tehtäviä ovat perinteen mukaan Aarnimetsän historiikin ylläpito, Paronillisen Ylhäisyyden neuvominen ja virkailijakunnan taustatuki. Ritarikunnan tunnus on katkennut sulka(kynä).

Rautahirven ritarikunta

Rautahirven ritarikunnan jäseniksi otetaan taistelulajeissa ansioituneita. Sen piiriin lukeutuvat kaikki marskin alaisuuteen kuuluvat lajit. Ritarikunnan tunnus on pronssinen sudenpää.

Hopeisen solmun ritarikunta

Hopeisen solmun ritarikunnan jäseniksi otetaan tieteissä ja taiteissa ansioituneita. Ritarikunnan tunnus on sen nimen mukaisesti hopeinen solmu. Tunnusta ei yleensä anneta jäseneksi ottamisen yhteydessä, vaan kukin jäsen voi tehdä oman merkkinä oman taiteensa muodossa.

Kultaisen mehiläisen ritarikunta

Kultaisen mehiläisen ritarikunnan jäseniksi otetaan niitä, jotka osoittavat hyviä tapoja, ahkeruutta ja ansioituneisuutta Paronikunnan palvelemisessa. Ritarikunnan tunnus on kullan tai kuparin sävyinen käsivarsirengas.

Virvaliekki

Eriväriset virvaliekit annetaan kukin tietyistä ansioista. Vanha virvaliekin tunnus oli helmillä kehystetty musta samettikolmio, johon virvaliekin väri(t) merkittiin värikkäillä ruusukkeilla. Uudempi tunnus on mustavalkoinen lautanauha, jonka reunaan kiinnitetään värillinen iskunauha (tai useita).

 • Harmaa: viranhoito
 • Keltainen: paronillisten valitsema syy
 • Musta: syy, joka on vain saajan ja antajan tiedossa
 • Punainen: esittävät taiteet
 • Purppura: raataminen muiden pitäessa hauskaa
 • Sininen: taistelulajit
 • Valkoinen: ritarillisuus
 • Vihreä: tieteet ja taiteet
 • Vaaleanpunainen: lasten- ja nuortenkulttuurin edistäminen

Drachenwaldin suosionosoitukset

Drachenwaldin kuningaspari voi antaa alamaisilleen tunnustusta mitä moninaisimmin tavoin. Jotkut näistä tavoista on määritelty perusteiltaan tarkasti kaikkien kuningaskuntien välillä yhtenäisiksi, toisia säätele Drachenwaldin laki ja eräitä vain kuningasparin tahto.

Tunnustukset ovat yleisimmin muodoltaan arvonimiä ja jäsenyyksiä SCA:n tai Drachenwaldin ritarikunnissa. Tässä esitellään näitä tunnuksia arvojärjestyksessä (engl. Order of Precedence) ylhäisimmistä alhaisimpiin päin kulkien.

Herttuat, kreivit ja varakreivit

Nämä ovat tunnustuksia, jotka on SCA:ssa säädetty annettaviksi niille, jotka ovat palvelleet istumalla joko kuninkaallisella (ensimmäisestä kerrasta kreivillinen ja toisesta herttuallinen arvonimi) tai ruhtinaallisella (ensimmäisestä kerrasta varakreivillinen arvonimi) valtaistuimella. Nämä tunnustukset annetaan automaattisesti mikäli henkilö on täyttänyt SCA:n Corporassa ja kuningaskunnan laissa asetetut vaatimukset siitä, miten tuo hallintokausi tulee hoitaa. Yleensä kuninkaallisilta istuimilta laskeutuville entisille hallitsijoille annetaan myös iso vaakunakirja (Patent of Arms), jolloin heistä tulee kuninkaallisia päärejä (Royal Peer). Nämä arvonimet tuovat mukanaan oikeuden käyttää kullekin arvonimelle kuuluvia kruunuja, ja niihin liittyy erityiset puhuttelumuodot.

Päärit

Pääriys on niin ikään SCA:n määrittelemä tunnustuksen muoto ja arvoasema. Päärit ovat:

 • Ritarillisuuden (Order of Chivalry),
 • Laakeriseppeleen (Order of the Laurel),
 • Pelikaaniritarikunnan (Order of the Pelican) tai
 • Miekkailutaidon ritarikunnan (Order of Defence) jäseniä.

Kun kuningaspari tunnustaa uuden päärin, tämä saa ison vaakunakirjan (Patent of Arms).

Kaikki päärit ovat keskenään tasa-arvoisia, mutta eroavat sen mukaan mistä ansiosta heidät on pääreiksi tehty. Ritarillisuuden ritarikunnan jäsenet tunnetaan ritareina, ja heidät on tähän asemaan korotettu erityisesti rottinkitaistelussa osoittamansa taidon johdosta. Laakeriseppeleen ritarikuntaan korotetaan ne, jotka ovat poikkeuksellisen taitavia tai asiantuntevia jonkin tieteen tai taiteen saralla ja paitsi harjoittavat niin myös opettavat tätä alaa. Heitä, kuten myös Pelikaaniritarikunnan jäseniä, kutsutaan mestareiksi. Pelikaaniritarikuntaan korotetaan ne, jotka työllään ja uhrautuvuudellaan pitävät seuraamme pystyssä vuosi toisensa jälkeen. Miekkailutaidon ritarikuntaan otetaan teräsmiekkailutaidossa omatun ansion pohjalta, ja jäseniin tavataan viitata mestareina tai miekkamestareina.

Edellä mainittujen erityisten syiden lisäksi kaikilta pääreiltä odotetaan, että he ovat laajalti sivistyneitä seuran aikakauden asioista ja muutoinkin kaikin puolin esimerkillisiä seuran jäseniä. Päärikunnista on syytä huomata, että kuningasparin on kysyttävä ritarikunnan mielipidettä halutessaan tunnustaa uuden päärin kyseiseen ritarikuntaan.

Paronillinen ja ylhäinen aateli

Seuramme piirissä on kahdenlaisia paronillisia. Läänitystä hallitsevia – kuten Aarnimetsän paronilliset ylhäisyydet – sekä maattomia hovin paronillisia (Court Baron/Baroness). Ensin mainitut hoitavat määräaikaisesti tiettyä seuran virkaa kuningasparin vasalleina ja edustajina paronikunnassaan. Jälkimmäiset, joita myös vapaaherroiksi ja vapaaherrattariksi kutsutaan, ovat saaneet paronillisen arvonimensä tunnustuksena tekemistään palveluksista, tyypillisesti paronikunnan hallitsemisesta mutta toisinaan jostain muusta. Useimmat Aarnimetsän hoviparonillisista ovat paronikunnan entisiä hallitsijoita, mutta muitakin löytyy. Hoviparonilliset saavat usein kruununsa lisäksi myös vaakunakirjeen (Grant of Arms), mutta tämä on olennaisesti meidän kuningaskuntamme tapa. SCAn määräys aiheesta on, että hoviparonillisuus tuo mukanaan vähintään rälssikirjeen (AoA).

Dragon’s Steel -ritarikunta

Tähän Drachenwaldin ritarikuntaan kutsutaan niitä, jotka ovat osoittaneet ylivertaista kyvykkyyttä kalpamiekkailun alalla, olevansa esimerkillisiä kohteliaassa ja ritarillisessa käytöksessä ja omistautuneita tieteiden ja taiteiden suosijoita sekä pitkään palvelleet seuraamme sekä paikaillisella että kuningaskunnan tasolla. Ritarikunnan jäsenille on annettu velvollisuudeksi kalpamiekkailutoiminnan ohjaus ja opastus kuningaskunnassamme. Ritarikunnasta on syytä huomata, että myös sen kohdalla kuningasparin on kuultava jäsenten mielipide ennen kuin nostavat uuden ihmisen ritarikuntaan. Jäsenyys tässä ritarikunnassa tuo mukanaan vaakunakirjeen (Grant of Arms)

Vaakunakirje (Grant of Arms)

Vaakunakirje (Grant of Arms, GoA) on kuningasparin annettavissa myös sinällään, ilman hoviparonillisuutta tai jäsenyyttä sellaisessa ritarikunnassa, jonka jäsenyys sen automaattisesti tuo mukanaan. Arvojärjestyksessä vaakunakirje sijoittuu heti näiden ritarikuntien jäsenyyden alapuolelle. Tätä tunnustusta Drachenwaldin kuningaspari on käyttänyt vaihtelevasti halutessaan merkittävämmin palkita alamaisiaan näiden saavutuksista. Välillä sillä on palkittu palvelusta, ja välillä Drachenwaldin suuren tiede- ja taidekilvan voittaja on saanut sen tunnustuksena saavutuksestaan. Seurassa ei ole erityistä arvonimeä tai tunnusta niille, jotka tällaisen vaakunakirjeen ovat saaneet, mutta heihin viitataan toisinaan kunnianarvoisina herroina ja rouvina.

Aateli

Drachenwaldin ritarikunnista seuraavina ovat arvossa ne, joiden jäsenyys tuo mukanaan rälssikirjeen mikäli uudella ritarikunnan jäsenellä ei sellaista ennestään ollut. Nämä ritarikunnat ovat seuraavat.

Orden des Lindquistringes, Lindquistring-ritarikunta (Lindquist-sormuksen ritarikunta)

Tähän ritarikuntaan kutsutaan niitä Drachenwaldin kruunun alamaisia, joiden pitkä ja erinomainen palvelus seuran hyväksi halutaan huomioida. Ritarikunnan tunnus, jota (vain) sen jäsenillä on oikeus käyttää, on renkaaksi asettunut kultainen lohikäärme, joka kaikilla käpälillään pitelee punaista jalokiveä. Tunnusta kannetaan usein sormuksena.

Panache-ritarikunta

Tähän ritarikuntaan kutsutaan niitä, jotka pitkällä aikavälillä ovat osoittaneet johdonmukaista erinomaisuutta tieteiden ja taiteiden alalla, ja ovat asettaneet nämä tietonsa ja taitonsa myös muiden hyödyksi. Ritarikunnan tunnus on medaljonki, jonka uloin kehä on punainen, sisempi kultainen ja sisin musta, ja josta nousee kolme höyhentä näissä mainituissa väreissä. Monet ritarikunnan jäsenet kantavat tunnusta joko rintakoristeena tai hatussaan.

Silver Guard -ritarikunta

Hopeisen rannesuojan ritarikuntaan kutsutaan niitä, jotka kunnostautuvat aseiden töissä ja yleisessä ritarillisuudessa. Ritarikunnan tunnus on hopeinen rannesuoja, jossa on kuvattuna musta miekkaa pitelevä kävelevä lohikäärme.

The Order of the Rose, Ruusuritarikunta

Tähän ritarikuntaan kutsutaan Drachenwaldin entisiä Royal Consorteja (hallitsijaparin se osapuoli, joka ei taistellut kruununturnajaisissa vaan innoitti taistelijan voittamaan) heidän ensimmäisen hallintokautensa päättyessä. Sivuhuomiona mainittakoon, että vaikka ritarikunta niin tässä kirjoituksessa kuin kuningaskuntamme laissa mainitaankin tässä yhteydessä, niin jos saaja saa kreivillisen arvonimensä mukana ison vaakunakirjan (Patent of Arms), on rälssikirja (Award of Arms) yleensä tavattu jättää väliin. Ritarikunnan jäseniä voidaan kutsua ruusun herroiksi tai rouviksi. Ruusuritarikunta on olemassa kaikissa kuningaskunnissa ja on siten osa Tunnetun maailman yhteistä kulttuuria.

Edelweissritarikunta (suljettiin, kun Drachenwald kohosi kuningaskunnaksi)

Tämä ritarikunta oli toiminnassa Drachenwaldin ollessa ruhtinaskunta ja toimi tasoaan lukuun ottamatta kuten Ruusuritarikunta nyttemmin.

Rälssikirje, Vaakunakirja (Award of Arms)

Ehkä yleisin kuningasparin suosionosoituksista on nosto aateliseen säätyyn. Rälssikirjeitä annetaan niille, jotka ovat selvästi osoittaneet olevansa osa seuraamme ja haluavansa edesauttaa sen toimintaa. Yleensä tämä on tarkoittanut muutaman vuoden aktiivista osallistumista seuran toimintaan. Aateliset ovat herroja (Lord) ja rouvia (Lady). Heillä ei ole erityistä tunnusta, josta aatelinen sääty kävisi ilmi. Mainittakoon, että nimistään huolimatta minkäänlaisen vaakunakirjan saaminen ei ole edellytys vaakunan rekisteröimiseen SCA:ssa, vaan tämä on mahdollista jokaiselle seurassa olevalle.
 

Muut kuninkaalliset suosionosoitukset

Muut Drachenwaldin kuningasparin suosionosoitukset – vaikka aina erityisiä ovatkin – eivät nosta saajaansa aateliin. Arvojärjestyksessä ne sijoittuvat kuningasparin antamien aatelisten ja paikallisten (esimerkiksi paronikunnan omien) suosionosoituksien väliin.

The King’s Order of the Companions of Albion -ritarikunta

Jäsenyyttä tässä ritarikunnassa pidetään harvinaisen huomionarvoisana kunniana. Se annetaan ”väsymättömästä palvelusta, huomaavaisuudesta ja muiden tarpeiden huomioimisesta”. Kuningasparin on suotavaa antaa se vain kerran hallintokautensa aikana. Albionin seuralaisilla on oikeus käyttää ritarikunnan tunnusta, joka on pystysuunnassa kultaan ja punaiseen jaetussa renkaassa tyvestään roikkuva musta lohikäärmeen kynsi.

Queen’s Order of Courtesy -ritarikunta

Tähän ritarikuntaan kutsutaan ”väsymättömästä omistaumiseta huomaavaisuuden ihanteille ja johdonmukaisesta toisten tarpeiden huomioimisesta” Tämä aikaisemmin ruhtinattarelle kuulunut ritarikunta muuttui kuningattaren omaksi Drachenwaldin noustessa kuningaskunnaksi. Ritarikunnan tunnus on punasydäminen edelweiss, jota käytetään joko neulana tai hopeisessa ketjussa.

Sigillum Coronae

Kuninkaalliset alkukirjaimet, jotka voi antaa kumpi tahansa kuninkaallisista erikseen tai molemmat yhdessä. Nämä annetaan sellaisesta kruunulle tehdystä henkilökohtaisesta palveluksesta, joka pitkälti ylittää sen, mitä voitaisiin kohtuudella olettaa. Suosituksena on, että kuninkaalliset eivät kumpikaan antaisi näitä kolmea enempää hallituskaudellaan. Seuralainen voi saada tämän tunnustuksen useaan kertaan (eri hallintokausilla), mikä on merkittävä ero esimerkiksi rälssikirjoihin nähden.

Dragon’s Tear -ritarikunta

Tämä tunnustus annetaan kuningasparin harkinnan mukaan poikkeuksellisen onnistuneen tapahtuman järjestäjälle. Ritarikunnan jäseniä voidaan kutsua Lohikäärmeen kyyneleen (tai mikäli ovat saaneet tämän useamman kerran, niin kyynelten) kantajaksi. Ritarikunnan tunnus on pystysuunnassa kultaan ja punaiseen halkaistussa pisarassa esiintyvä musta lohikäärme.

Dragon’s Bowle -ritarikunta

Tällä tunnustuksella kuningaspari voi niin halutessaan huomioida niitä, jotka ovat osoittaneet erityistä ja erinomaista huomiota autenttisuuden eli ajanmukaisuuden osalta. Ritarikunnan tunnuksena on Drachenwaldin lohikäärme jonka päällä on kultaan ja punaiseen halkaistu kulho.

Dragon’s Jewel -ritarikunta

Tähän seurueeseen kutsutaan lapsia (alle 12-vuotiaita), jotka ovat kunnostautuneet esimerkillisellä käytöksellä ja palvelulla. Ritarikunnan jäsenet saavat tunnuksena puna-kulta-mustasta nyöristä roikkuvan kristallin.

Dragon’s Pride -ritarikunta

Tämä on lasten ritarikunta (alle 12-vuotiaille) niille, jotka ovat kunnostautuneet esimerkillisellä osaamisella tieteiden ja taiteiden saralla.Albionin hospitaliittaritarikunta

Drachenwaldin kuningaspari palkitsee tällä tunnuksella niitä ihmisiä tai ryhmiä, jotka ovat antaneet heille epäitsekästä palvelua kuningaskunnan ulkopuolella, kun kruunumme on ollut ulkomaisissa tapahtumissa.Kuninkaalliset lahjat

Drachenwaldin kuningaspari usein osoittaa arvostustaan edellä lueteltujen virallisten tunnustusten lisäksi myös lahjoin. Nämä voivat olla esimerkiksi koruja, joilla kuninkaallinen haluaa joko kiittää tai huomioida jotain erityistä näkemäänsä.

Puhuttelusta ja kruunuista

Tietyissä korkeammissa arvoasemissa olevia henkilöitä on tapana puhutella asiaankuuluvalla kohteliaisuudella muodollisesti. Alla olevissa taulukoissa esitetään kunkin arvoaseman kohdalta siihen liittyvät puhuttelut, sekä suomeksi että englanniksi sekä kruunujen erikoispiirteet, joista henkilön asema voidaan päätellä.
 

ArvonimiEnglanniksiPuhuttelu
KuninkaallinenKing/QueenMajesty, majesteetti
– perillinenCrown Prince/Princess(Royal) Highness,
(kuninkaallinen) korkeus
RuhtinaallinenPrince/PrincessHighness, korkeus
HerttuallinenDuke/DuchessGrace, armo
KreivillinenCount/CountessExcellency, ylhäisyys
VarakreivillinenViscount/ViscountessExcellency, ylhäisyys
ParonillinenBaron/BaronessExcellency, ylhäisyys
ArvonimiKruunun tunnus
HerttuallinenMansikanlehdet
KreivillinenMuurikoro
Royal ConsortRuusuköynnös
Varakreivillinenusein helmet
Paronillinenusein helmet

Lisätietoja ja tarkennuksia kuninkaallisista huomionosoituksista löytyy muun muassa seuraavista lähteistä:

Etcetera – The Kingdom of Drachenwald, Mistress Jessa d’Avondalehttp://www.pbm.com/~lindahl/jessa/drachen.html
Drachenwald Awardshttp://www.drachenwald.sca.org/content/awards-orders
Kuningaskunnan laki, kohdat 9 – 11http://www.drachenwald.sca.org/sites/default/files/Drachenwald_law_October_2015.pdf
Titles, Precedence, Forms of Address, and Regalia, Mistress Jaelle of Armidahttp://www.drachenwald.sca.org/node/139
Corpora, VIII A-Ehttp://www.sca.org/docs/pdf/govdocs.pdf

Tags: , ,